Hulsbeker Watermolen

Op initiatief van Bas Slatman is in 2007 de vindplaats van de eeuwenoude fundamenten in de Gammelkerbeek gewekt uit de stilte van de omringende natuur. Naar aanleiding hiervan heeft onze stichting een plan ontwikkeld om dit stukje molenhistorie onder de aandacht te brengen.
In april 2014 heeft de toenmalige burgemeester Theo Schouten het project onthuld en het molenaarsgilde geïnstalleerd.
De gedenksteen, die herinnert aan de brand van 1589 en de wederopbouw in 1632, bevond zich decennialang bij Museum Het Palthehuis. Dankzij sponsoren en uitvoerende partijen is de terugplaatsing nu een feit. Het project werd geleid door Philip Heitkamp en Huub Zoontjes.

Samen met de jongste molenaar Ruben Koïter onthult burgemeester Patrick Welman de steen. Koïter is nog maar 15 en de kleinzoon van één van de molenaars. Bij de steen komt nog een bordje met de Nederlandse vertaling van de Latijnse tekst. Over de wandelsteiger die langs alle archeologische onderdelen gaat kom je uit bij de gedenksteen. Het Museum Platehuis had de steen in zijn bezit en schonk het aan de Stichting Hulsbeker Watermolen.

De historie van de watermolen laten zien, dat past bij de stad, zegt burgemeester Welman. Er is zo veel meer in Oldenzaal dan de Plechelmusbasiliek. Dat we nu een link met de middeleeuwen hebben via het gilde, dat vind ik ook mooi. Dit is prachtig gedaan, mijn complimenten. Zonder historie geen heden, daar ben ik echt van overtuigd.

Marcel Snijders, de voorzitter van het Oldenzaals Molenaarsgilde, is trots en dankbaar. Dit is de kroon op al het werk. Onze steen is weer thuis. We hebben ons gericht op beleving, educatie, recreatie en toegankelijkheid. Nu gaan we ons bezighouden met een vorm van ‘vrienden van’, met het oog op financiële bijdragen.

 

Overig nieuws

De belangrijke functie van klimop.

29-10-2019 Lees meer

Aangelijnde viervoeters welkom op recreatieparken

30-09-2019 Lees meer

Hulsbeker Watermolen

11-03-2019 Lees meer

Natuurwerkdag

19-09-2018 Lees meer

Opening natuurlijke speelplekken

18-07-2018 Lees meer

Terug naar overzicht