Bijzondere bomen voor Het Hulsbeek

Deze bomen komen op de plekken waar bomen gekapt zijn om de bebossing op het park gezond te houden. De gekozen soorten zijn een mix van bomen die goed tegen droogte kunnen, lekkere vruchten voor mens en dier geven, de bosbodem vruchtbaarder maken en meer variatie in boomsoorten geven.

Bomen hebben het zwaar

Afgelopen jaren is als gevolg van de droogte gebleken dat veel bestaande bosbomen op het Hulsbeek het zwaar hebben om te overleven. De bosbomen stammen nog uit de tijd dat er veel naaldbomen werden aangeplant als productiebos. Ze zijn voor een deel aangetast door insecten waarna ze afsterven. Door het snel kappen van dode bomen kan verspreiding van deze insectenaantasting beperkt worden. Op deze kaplocaties worden nieuwe bomen geplant.

Nieuwe boomsoorten voor het park

Door klimaatverandering en andere inzichten in bosbeeld is er gezocht naar nieuwe boomsoorten die beter passen bij het multifunctionele doel van het bos en beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Ook worden enkele gekapte bosdelen niet herplant. Hier wordt de bodem wel bewerkt zodat natuurlijke verjonging, het natuurlijk kiemen van gevallen zaden, kansen krijgt voor het groeien van spontaan bos.

Welke bomen worden gepland

  • Boomhazelaar
  • Noorse esdoorn
  • Tamme kastanje
  • Winterlinde
  • Zoete kers
  • Haagbeuk
  • Wintereik
     

Waarom deze bomen?

Boomhazelaar, Tamme kastanje en Zoete kers geven lekkere vruchten en kunnen goed tegen droogte.  Het zoeken naar vruchten is ook een extra beleving waar ouders en kinderen veel plezier aan kunnen beleven.
Linde en Haagbeuk zijn oude in Nederland thuishorende boomsoorten die bovendien door hun heel goed verteerbare blad de bosbodem sterk verbeteren. Een goede bosbodem zorgt weer voor rijk bodemleven en voedselopname door bomen. Deze soorten groeien ook goed in de schaduw. Noorse esdoorn en Wintereik geven door hun bladeren en bijzondere schors extra schoonheid aan een gevarieerd bos.

 

Overig nieuws

Gewijzigde parkeertarieven vanaf 1 april

04-03-2021 Lees meer

Vakantiewerkers zomer 2021 gezocht!

28-02-2021 Lees meer

560 nieuwe woningen

25-02-2021 Lees meer

Bijzondere bomen voor Het Hulsbeek

29-01-2021 Lees meer

Koffie & meer TO GO bij Erve Hulsbeek

10-01-2021 Lees meer

Terug naar overzicht